Potrawa: Sarnie steki na sposób rosyjski |
Składniki: 2 steki z udźca lekko rozbite pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Do sosu: 50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę grubości 1/2 cm 2 rozgniecione jagody jałowca 50 ml madery 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny sól i pieprz 4 łyżki masła 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką |
Sposób przygotowania: Steki popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej i smażyć steki 3-4 minuty z każdej strony, wielokrotnie odwracając. Zdjąć, trzymać w cieple. Na patelnię wsypać kosteczki szynki i jałowiec i dusić 5 minut na średnim ogniu. Dolać maderę i ekstrakt. Zagotować, odskrobać resztki z dna, przy-prawić solą i pieprzem. Patelnię od-stawić na bok i włożyć do niej steki. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zrumienić po obu stronach kromki chleba. Steki położyć na grzankach i polać sosem. Dodatki: gotowany kalafior i wydrążone połówki pomidorów napełnione owocami w occie. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |