Potrawa: Sarnie steki z grochem puree |
Składniki: 250 g puree z zielonego lub łuszczonego grochu 2 steki z udźca lekko rozbite i pieprz - 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Do sosu: 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki koniaku 100 ml podstawowego bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego szczypta otartej skórki cytrynowej .. 1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól 1 żółtko |
Sposób przygotowania: Przygotować puree z grochu. Steki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3 minuty z każdej strony, kilkakrotnie odwracając. Wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić cebulę i pod-smażyć mieszając. Wlać koniak, od-skrobać resztki z dna, dolać bulion i wygotować, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok cytrynowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z płyty, sos rozmieszać z żółtkiem i polać nim steki. Podawać z puree grochowym. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |