Potrawa: Ragout z sarny IV |
Składniki: Do marynowania 50dag sarniego mięsa na ragout wyżyłowanego i bez błon pokrojonego na cienkie paski 80ml oleju 30ml koniaku 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1/4lyżeczki pieprzu 3łyżki masła 3 łyżeczki mąki 300 ml bulionu mięsnego 300 ml czerwonego wina płyn od marynaty . 2 liście laurowe 8 rozgniecionych jagód jałowca 1/4łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka koniaku 6 łyżeczek kaparów sól i pieprz 2 żółkła 4 łyżki masła 250 g kurek prawdziwków lub 'innych grzybów oczyszczonych i pokrojonych na duże kawałki Mięso wraz ze wszystkimi składnika-mi marynaty wymieszać w misce i pod przykryciem wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie mięso wyjąć i osuszyć. |
Sposób przygotowania: Rozgrzać w rondlu masło, mięso obsmażyć ze wszystkich stron, oprószyć mąką i zrumienić. Wlać bulion, odskrobać resztki z dna, dodać wino i przecedzony płyn od marynaty. Wrzucić liście laurowe, jagody jałowca, pieprz, dodać koniak i pod przy-kryciem dusić na małym ogniu 45 minut, aż będzie miękkie. Dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 10 minut. Zdjąć z płyty i domieszać żółtka. Nie gotować już więcej. Na patelni rozgrzać masło, udusić grzyby i dodać do mięsa. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |