Potrawa: Cynaderki z sarny smażone |
Składniki: 2 nerki sarnie pieprz 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 8 rozgniecionych jagód jałowca 1/2łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany 40 ml koniaku 1 łyżka ekstraktu z dziczyzny |
Sposób przygotowania: Nerki moczyć przez 6 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Ściągnąć błonę, przeciąć wzdłuż, usunąć żyły, błony i tłuszcz, nerki po-kroić w cienkie plasterki i oprószyć pieprzem. Rozgrzać olej i masło, wrzucić jałowiec, tymianek, czosnek i plasterki nerek. Mieszając zrumienić je szybko na średnim ogniu. Zdjąć na ogrzany talerz i trzymać w cieple. Do sosu wlać koniak, odskrobać resztki z dna, dodać ekstrakt z dziczyzny, zagotować razem i osolić. Nerki z powrotem włożyć do sosu, ale więcej już nie gotować! |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |