Potrawa: Udziec jeleni po hiszpańsku |
Składniki: 1 kg udźca z jelenia bez kości 3/4 I gotowanej zalewy z czerwonego wina . 30) . . 1 łyżeczka soli ziołowej po 60 g wędzonego boczku i peklowanego ozora pokrojonych na kawałki grubości 1/2cm i długości 3 cm 6 łyżek oleju 2 3 cebule obrane i drobno posiekane 1 obrany drobno posiekany ząbek czosnku 2 strąki żółtej papryki oczyszczone z nasion i ścianek wewnętrznych pokrojone na paseczki 300 g pieczarek (lub prawdziwków) oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki 6-8 pomidorów Do sosu: 4 łyżki galaretki porzeczkowej 70 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki tartego chrzanu 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny 30 ml Grand Marnier sól i pieprz cayenne |
Sposób przygotowania: Udziec włożyć do marynaty i wstawić pod przykryciem na 24-48 godzin w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć i obrać z błon, natrzeć solą ziołową, naszpikować boczkiem i ozorem. Nagrzać piekarnik do 175°C. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i czosnek, wsunąć do piecyka. Polewając często sosem piec udziec 75 minut. Następnie obok mięsa rozłożyć paprykę i pieczarki, wymieszać je z olejem i piec jeszcze 10 minut, często polewając. Dodać pomidory i dusić je 5 minut do miękkości. Mięso i jarzyny potrzymać jeszcze czas jakiś w wyłączonym piekarniku. Odtłuścić sos, dodać galaretkę porzeczkową, wino, chrzan, ekstrakt i Grand Marnier. Wygotować, aż sos będzie zawiesisty. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodatek: ryż. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |