Potrawa: Gotowane mięso z jelenia |
Składniki: 500 g marchwi oskrobanej i pokrojonej na plasterki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku 30 g masła 40 g mąki 100 ml bulionu mięsnego 2 łyżki kaparów szczypta cukru - . 1 łyżeczka ostrej musztardy sól i pieprz 4 sparzone obrane i pokrojone na małe kawałki pomidory |
Sposób przygotowania: Mięso włożyć do marynaty i 24 godziny trzymać pod przykryciem w chłodnym miejscu, po czym wyjąć, a zalewę przecedzić. Marchew i mięso włożyć do odpowiednio dużego garnka, dodać sól, pieprz i tymianek. Wlać zalewę, zagotować i pod przykryciem, na niedużym ogniu, gotować przez 80 minut do miękkości. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zmieszać ją z bulionem i przecedzonym wywarem z mięsa. Dodać kapary, cukier i musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, włożyć razem z pomidorami do sosu i trzymać przez 5 minut. Dodatki: Potrawę wlać w krąg utworzony z puree ziemniaczanego lub ryżu, posypać parmezanem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |