Potrawa: Gulasz z przodka i podrobów zajęczych |
Składniki: Przodek zajęczy z podrobami 150 g kiełbasy 2 cebule sól pieprz ćwierć łyżeczki mielonego jałowca szczypta cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki. |
Sposób przygotowania: Podroby z zająca pokroić w paski. Przodek skruszałego zająca umyć, obrać z kości, oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę, posypać solą, pieprzem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić mięso i podroby, dodać po-krojoną w kostkę kiełbasę i cebulę, wymieszać, chwilę smażyć, następnie podlać rosołem lub wodą i dusić często mieszając ok. 1 godziny. Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozkłóconą z mąką, doprawić szczyptą cukru, ewentualnie solą i pieprzem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |