Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z jelenia z zielonym groszkiem
Składniki:
750 g mięsa jeleniego z karku lub łopatki
bez kości
błon i żył
pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm 300 ml gotowanej zalewy z czerwonego wina 5 łyżek mąki
60 g masła 100 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 2 duże cebule obrane i pokrojone w cienkie plasterki - 1/4 I bulionu mięsnego - 100 mI ekstraktu z dziczyzny 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki 400 g kwaśnej śmietany 250 g zielonego groszku 375 g pieczarek lub innych grzybów
oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 21/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2łyżeczki pieprzu 21/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć na 12 godzin do marynaty. Wyjąć, osuszyć i obtoczyć w mące. Marynatę przecedzić. Rozpuścić w rondlu masło i poddusić boczek z cebulą. Dodać kostki mięsa, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać marynatę i bulion, dodać ekstrakt, sok cytrynowy, pieprz, 3 łyżki pietruszki i kwaśną śmietanę. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Rondel przykryć i dusić wszystko 40 minut. Potem dodać groszek i pieczarki. Dusić jeszcze przez 10 minut. Przyprawić musztardą, pieprzem i solą, posypać resztą pietruszki. Zamiast groszku można dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory albo żółtą, czerwoną czy też zieloną paprykę oczyszczoną z pestek, ogonków i ścianek wewnętrznych. Po-krojoną paprykę trzeba krótko poddusić na maśle lub oleju. Można również dodać kilka ugotowanych na miękko kasztanów jadalnych.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"