Potrawa: Duszona wątróbka jelenia |
Składniki: 3łyżki masła 2 łyżki oleju 500 g wątróbki jeleniej obranej z błon i pokrojonej w kostkę wielkości 1 1/2 cm 2cebule obrane i pokrojone w cienkie krążki 40o m bulionu mięsnego - --4łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - 2 łyżki octu 3-4 łyżek ostrej musztardy pieprz i pieprz cayenne |
Sposób przygotowania: Masło i olej rozgrzać na patelni i szybko obsmażyć wątróbkę z cebulą i czosnkiem. Oprószyć mąką i lekko mieszając zrumienić. Posypać pieprzem, wlać bulion, dodać pietruszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dusić 5 minut, domieszać ocet i musztardę, jeszcze raz zagotować i odstawić na bok, po czym przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |