Potrawa: Boeuf Stroganow z dzika |
Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 500 g polędwicy z dzika - . pokrojonej na paseczki szerokości 1 cm 1 duża obrana i posiekana cebula 1 liść laurowy 1/4łyżeczki tymianku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/4łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny 1/8 I białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ź 1 łyżką mąki 150 g 30% śmietanki 1/2 łyżeczki soku cytrynowego sól pieprz |
Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, szybko zrumienić paseczki mięsa i przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić liść laurowy, cebulę i tymianek, zeszklić. Domieszać pastę pomidorową, musztardę i ekstrakt z dziczyzny, dolać wino, chwilę pogotować. Zagęścić masłem i mąką. Dodać śmietankę i sok cytrynowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i odstawić na bok. Włożyć mięso do gorącego sosu, aby się zagrzało. Podawać. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |