Potrawa: Filety z dzika w sosie pomarańczowym |
Składniki: 4 plastry polędwicy z dzika grubości 3 cm pieprz sól 4 łyżki masła Na sos: 4 łyżki masła - 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny lub demi-glace skórka z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy pokrojona w zapałkę blanszowana przez 10 minut odsączona i wystudzona sok z 1 pomarańczy 1 łyżka soku cytrynowego 40 ml Grand Marnier 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości zimnej wody |
Sposób przygotowania: Plastry polędwicy lekko zbić. Po obu stronach natrzeć pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć je krótko z obu stron na małym ogniu. Następnie dosmażać po 3 minuty z każdej strony, też na małym ogniu. Wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz i na patelnię włożyć wszystkie składniki sosu, chwilę pogotować i przyprawić do smaku. Do sosu włożyć mięso i odstawić na chwilę. Dodatek: czerwona kapusta |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |