Potrawa: Comber zajęczy w maderze |
Składniki: 2 combry zajęcze obrane z błon Na marynatę: 400 ml madery 1marchew oskrobana i pokrojona na plasterki 1 cebula obrana i pokrojona w krążki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 liście laurowe 15 utłuczonych jagód jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 350 ml śmietany sól i pieprz 150 ml madery |
Sposób przygotowania: Combry włożyć do odpowiednie-go naczynia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nimi mięso i wstawić pod przykryciem na 12 godzin do lodówki. Wielokrotnie w tym czasie przewracać. Wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 175° C. W dużej brytfannie rozgrzać masło i olej i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć je górną częścią do wierzchu. Wlać przecedzoną marynatę, doprowadzić do wrzenia, wsunąć do piekarnika i, często polewając, piec przez 45 minut. Następnie wyjąć i trzymać w cieple. Do brytfanny wlać śmietanę i mieszając gotować, aż zgęstnieje, przyprawić solą i pieprzem. Dodać maderę i chwilę pogotować. Duże i małe polędwice odciąć od kości i pokroić na grube plastry. Dodatki: grzanki, puree ziemniaczane, czerwona kapusta. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |