Potrawa: Kiełbasa z zająca |
Składniki: Comber i uda 350 g słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku po ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu ziela angielskiego i goździków 1 pokruszony listek laurowy otarta skórka z cytryny 1 szklanka rosołu 150 g tartej bułki 3 jajka pół łyżeczki majeranku ćwierć łyżeczki imbiru sól. |
Sposób przygotowania: Z rosołu, tartej bułki, majeranku i imbiru ugotować gęstą papkę, ostudzić. Obrane z błon mięso i 200 g słoniny bardzo drobno posiekać. Dodać starty czosnek, drobniutko posiekaną cebulę i korzenie. Posolić, wymieszać z rosołową papką. Dodać jajka i bardzo dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej masy uformować długi wałek. Po-dłużną, głęboką brytfannę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny i plasterkami cebuli, na tym ułożyć wałek z mięsa, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, polewając niewielką ilością stopionego masła i skrapiając wodą. Podawać na zimno z ostrymi sosami. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |