Potrawa: Comber zajęczy z czerwonym Martini |
Składniki: Do marynowania: 2 combry zajęcze sprawione umyte osuszone 1/4 I czerwonego Martini 1 liść laurowy szczypta sproszkowanego rozmarynu 2 łyżki masła 1 łyżka oleju pieprz 1 obrana i drobno posiekana cebula Do sosu: 150 g 30% śmietanki 1 łyżeczka drobno posiekanej melisy sól i pieprz |
Sposób przygotowania: Comber włożyć do naczynia, zalać Martini, dodać liść laurowy i rozmaryn i marynować 2-3 godziny. Następnie comber wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 170°C. W brytfannie rozgrzać masło z olejem i obrumienić szybko mięso ze wszystkich stron. Położyć wklęsłą stroną do dołu, posypać pieprzem. Obok rozłożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Wlać marynatę i piec w piekarniku 4015 minut, często Polewając sosem. Gotowy comber wyjąć i trzymać w wyłączonym piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Do sosu dodać śmietanę, melisę, doprawić solą i pieprzem. Comber podawać razem z sosem. Dodatki: krokiety ziemniaczane i czerwona kapusta |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |