Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica z zająca z jabłkami
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju małe i duże polędwice zająca obrane z błon 1 obrana i posiekana cebula 150 ml bulionu mięsnego 8utłuczonych jagód jałowca 1 duży liść laurowy 1 gałązka tymianku 1/4łyżeczki pieprzu Do sosu: 6 łyżek calvadosu 300 ml bulionu mięsnego lub z dziczyzny 150 ml śmietany . sól i pieprz 4 łyżki masła 2 duże kwaskowe jabłka
obrane
bez gniazd nasiennych
pokrojone w plastry 1 cm grubości około 10 łyżeczek konfitury z borówek-
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 165° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion, odskrobać resztki z dna, dodać przyprawy ziołowe i pieprz. Przykryć i dusić 30 minut w piekarniku, często polewając mięso sosem. Filety przechować w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, wlać z powrotem do brytfanny, wymieszać z calvadosem, bulionem i śmietaną, wygotować, posolić i popieprzyć. Równocześnie na patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłek z obu stron, aż będą miękkie. Polędwice kroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i udekorować jabłkami, na środku każdego kry położyć 1 łyżeczkę konfitury z borówek. Dodatek: krokiety ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"