Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w garnku
Składniki:
4łyżki masła 120 g przerośniętego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 6 udźców zajęczych
sprawionych z błon
oczyszczonych z kości i żył
pokrojonych w niezbyt małe kawałki 2 obrane i pokrojone cebule 1 obrany i posiekany ząbek czosnku 1 marchew-oskrobana i pokrojona na cienkie plasterki 6 łyżek mąki 60 ml koniaku 600 ml bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego 1 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 liście laurowe 112 łyżeczki pieprzu 1 1/2łyżeczki soli 600 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 165° C. W brytfannie stopić masło i lekko zrumienić boczek, dodać mięso i razem podsmażyć. Wrzucić do brytfanny cebulę, czosnek i marchew, poddusić, posypać mąką i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać koniak i bulion, wsypać przyprawy, zalać śmietaną. Pod przykryciem dusić w piecyku 3 godziny (w tym czasie z porąbanych kości ugotować na zapas ekstrakt. Przyprawić do smaku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"