Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kiełbaski z zająca
Składniki:
Przodek zajęczy (ok. 1 kg)
250 g słoniny
białka z 3 jajek
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego
jelito wieprzowe.
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone jelito wieprzowe wymyć w słonej wodzie. Obrane z kości mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, ziele i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wyrobić masę. Osuszone jelito wypełnić mielonym mięsem, zasznurować końce. Wędzić w chłodnym dymie około godziny. Następnie wrzucić kiełbasę do wrzącej wody i trzymać w niej ok. 10 minut (nie gotować!). Wyjąć, powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Podawać lekko pod-smażoną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"