Potrawa: Kiełbaski z zająca |
Składniki: Przodek zajęczy (ok. 1 kg) 250 g słoniny białka z 3 jajek sól pieprz ćwierć łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego jelito wieprzowe. |
Sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczone jelito wieprzowe wymyć w słonej wodzie. Obrane z kości mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, ziele i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wyrobić masę. Osuszone jelito wypełnić mielonym mięsem, zasznurować końce. Wędzić w chłodnym dymie około godziny. Następnie wrzucić kiełbasę do wrzącej wody i trzymać w niej ok. 10 minut (nie gotować!). Wyjąć, powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Podawać lekko pod-smażoną. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |