Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Serdelki z zająca
Składniki:
Przodek zajęczy
250 g słoniny
po szczypcie pieprzu
ziela angielskie-go
jałowca
imbiru
papryki
1 łyżka soli
pół szklanki przegotowanej wody
1 jajko
1 cienkie jelito wieprzowe.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości mięso i słoninę trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Włożyć do makutry, ucierać wałkiem, dodając jajko, korzenie i sól, dolewając po łyżce wody. Ucierać tak długo, aż powstanie równa, gładka, kleista masa. Wymoczone w wodzie, natarte solą cienkie jelito wieprzowe wypełniać masą, przewiązując co 10 cm bawełnianą nitką. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na noc. Następnego dnia powiesić na godzinę w gorącym dymie, po czym wrzucić do wrzątku; zagotować. Podawać na gorąco z musztardą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"