Potrawa: Gołąb na dziko |
Składniki: 1 gołąb oskubany i wypatroszony pieprz 1 cienki plasterek świeżej słoniny 10x20cm 1 łyżka masła 25 g przerośniętego boczku po krojonego w drobną kostkę 1 mała cebula obrana i drobno posiekana 1 pęczek włoszczyzny oczyszczony i drobno pokrojony 50 ml gorącego mocnego bulionu Na farsz: 1 kromka białego pieczywa bez skórki namoczona w 3 łyżkach mocnego bulionu wątróbka gołębia drobno posiekana serce gołębia drobno posiekane 5 drobno utłuczonych jagód jałowca trochę soli pieprzu szczypta otartej skórki cytry nowej 2łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki koniaku trochę pieprzu Do sosu: 1 łyżeczka mąki zmieszana z małą ilością zimnej wody 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka galaretki porzeczkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina pieprz i sól |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 225°C. Gołębia umyć wewnątrz i z wierzchu zimną wodą i osuszyć. Wymieszać dobrze składniki farszu. Napełnić nim ptaka i zapiąć otwór wykałaczkami. Posypać po wierzchu pieprzem, na piersi położyć plasterek słoniny, schować pod niego nóżki i skrzydełka, mocno związać. Rozpuścić masło w bryt-fance, włożyć ptaka razem z cebulą i włoszczyzną. Piec w piekarniku 25 minut. Dolać bulion, zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec dalsze 25 minut, następnie wyjąć gołębia i trzy-mać w cieple. Sos przetrzeć, z powrotem wlać do brytfanki, domieszać mąkę, sok cytrynowy, galaretkę i wino. Wygotować do połowy, przyprawić solą i pieprzem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |