Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołębie duszone
Składniki:
4 sprawione gołębie pieprz 6 łyżek stopionego masła 2 obrane i pokrojone na cienkie plasterki cebule 400 ml białego wytrawnego wina 200 ml bulionu mięsnego 4 pomidory
sparzone
obrane i posiekane Dodatki: 4 plasterki chudej wędzonej szynki pokrojone na cienkie paski 2 łyżki masła 500 g pieczarek
oczyszczonych
pokrojonych na cienkie plasterki 4 łyżki soku cytrynowego 60 ml madery - 500 g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy) sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175° C. Ptaki na-trzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Dodatkowo wewnątrz posmarować masłem. Uformować lub związać. Resztę masła wlać do brytfanny, rozgrzać i gołębie lekko obsmażyć. Dodać cebulę i smażyć razem, aż się zeszkli. Wtedy wlać wino i bulion, zagotować, dodać pomidory i pod przykryciem dusić w piekarniku 50 minut. Często w tym czasie polewać sosem Na patelni w 1 łyżce masła podsmażyć na małym ogniu szynkę, wyjąć i odstawić na bok. Pozostałe masło stopić na patelni i wrzucić pieczarki dusić 10min. Zmieszać je z sokiem cytrynowym i odstawić. Gołębia włożyć do ogrzanej salaterki, zdjąć nitki, trzymać w cieple Sos wygotować do połowy, wlać maderę i jeszcze pogotować, następnie włożyć dodatki ...
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"