Potrawa: Gołębie na sposób włoski |
Składniki: Na farsz: 6 łyżek świeżej słoniny pokrojonej drobną kostkę 1 cebula obrana i drobni posiekana 1 ząbek czosnku brany i drobno posiekany . -wątróbki z gołębi posiekane 4 łyżeczki drobno posiekanej zielonej 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku- 4 kromki białego pieczywa z odciętą skórką namoczone w 200 ml bulionu i 5 łyżkach śmietany 4 płaskie łyżki tartego parmezanu pieprz 4 żółtka 24 zielone oliwki nadziane papryką posiekane 4 młode sprawione dzikie gołębie pieprz 4 cieniutkie plasterki świeżej słoniny .. .... 10x20cm 2 łyżki masła |
Sposób przygotowania: Pokrojoną słoninę podsmażyć w rondelku i odlać połowę tłuszczu, a na reszcie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wątróbki i zieleninę, poddusić razem przez minutę i wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Gołębie natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Napełnić farszem, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Plasterki słoniny położyć na piersiach ptaków, wetknąć pod nie skrzydełka i nóżki, mocno obwiązać. W brytfannie rozpuścić masło, ułożyć gołębie piersiami do góry, wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę. Dodatek: duszone jarzynki. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |