Potrawa: Dzika kaczka z sosem miętowym |
Składniki: 1 młoda sprawiona świeża kaczka około 800 g pieprz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez prasę 2 łyżki stopionego masła Do sosu: 4 łyżki drobno opiekanych liści mięty pieprzowej 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - 100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 150 g 30% śmietanki sól i pieprz . |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i czosnkiem. Posmarować masłem. Po upływie 15 minut zredukować temperaturę do 175° C i piec przez następne 30 minut, często polewając sosem. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple: Sos odtłuścić, dodać miętę i pietruszkę. Wlać bulion i wygotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietankę, przy-prawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z sosem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |