Potrawa: Kuropatwy z migdałami i rodzynkami |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu. Nadzienie i sos: 5-& dag ryżu 5 dag masła pół pęczka zielonej pietruszki 10 dag rodzynków 10 dag migdałów 10 dag cebuli sól pieprz gałka muszkatołowa. |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą i pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: ryż ugotować na sypko (do gotowania dodać 1 dag masła), rozsypać w miseczce, aby odparował. Rodzynki umyć, osączyć z wody. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokrajać w paseczki: Do ryżu dodać: połowę rodzynek i migdałów (po 5 dag), drobno usiekaną pietruszkę, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na pozostałym maśle cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Masę dobrze wy-mieszać, włożyć do wnętrza tuszek, spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką. Kuropatwy obło-żyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając początkowo wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać pozostałe rodzynki, pokrojone migdały i łyżeczkę drobno usiekanej zielonej pietruszki, zdjąć słoninę z kuropatw i piec do zrumienienia skórki. Miękkie tuszki wyjąć, zdjąć nici lub wyjąć wykałaczki, podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa. Podawać polane sosem, z frytkami, ziemniakami z wody (mogą być drążone), zieloną sałatą, delikatnymi warzywami z wody i kompotami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |