Potrawa: Paprykarz z sarny lub jelenia |
Składniki: Składniki: 70 dag mięsa bez kości z młodej sarny lub jelenia (można dodać serce sarny) 8 dag smalcu 10 dag cebuli 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 g mielonej słodkiej papryki (półtorej łyżki) 10 dag świeżej papryki 2 dag mąki 1/4 I śmietany kwaśnej sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyć, osączyć z wody, pokrajać w kostkę (serce także). W rond-lu na tłuszczu lekko podsmażyć (zeszklić) cebulę pokrojoną w kostkę, dodać paprykę mieloną i krótko smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, przykryć naczynie pokrywką i dusić we własnym sosie na małym ogniu. W razie potrzeby mięso podlać niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodać świeżą paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy. Kiedy mięso będzie miękkie dodać śmietanę rozmieszaną mąką, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę pogotować. Podawać z kluskami półfrancuskimi, ryżem, ziemniakami, zieloną sałatą, surówką z cykorii. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |