Potrawa: ŻEBERKA Z GRILLA |
Składniki: Jest to potrawa którą częściowo przygotowuje się w domu. Składniki: 1 20 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki oleju 25 g kompotu wiśniowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu sól pieprz. Przyprawy wg uznania: imbir bazylia ostra papryka w proszku tymianek 2 ząbki roztartego czosnku oregano lub zioła prowansalskie. |
Sposób przygotowania: Żeberka umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć wymieszanymi przyprawami z solą, pieprzem i czosnkiem, włożyć do brytfanny, lekko podlać wodą, przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając wrzącą wodą lub sosem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, zwinąć w pergamin lub folię i zabrać ze sobą do lasu. Przed grillowaniem z żeberek zdjąć zewnętrzną skórkę i posmarować sosem (olej wymieszać z sosem sojowym, kompotem wiśniowym i miodem), położyć na rozgrzanym grillu i piec około 10 minut. Podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami, warzywami pieczonymi na grillu, zieloną sałatą lub papryką. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |