Potrawa: Zapiekanka z zająca, spaghetti i pomidorów |
Składniki: Składniki: 25 dag mięsa duszonego lub piec2onego z zajęta 20 dag makaronu spaghetti 10 dag zielonej papryki 25 dag pomidorów f0 dag cebuli 10 dag masła 5 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku sól pieprz mielona papryka > łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki masło do posmarowania i bulka tarta do obsypania formy lub naczynia żaroodpornego. |
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną, później ciepłą wodą, odcedzić, wymieszać z połową roztopionego masła, łyżeczką mielonej papryki i roztartym z solą czosnkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć na maśle razem z pokrajaną w paski papryką, pod koniec dodać mięso pokrajane w paski, doprawić do smaku solą, pieprzem, chwilę potrzymać na ogniu. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki. Naczynie żaroodporne lub foremkę po-smarować masłem, obsypać tartą bułką, włożyć makaron, na nim - mięso z papryką, na wierzchu poukładać dekoracyjnie cząstki pomidorów, całość posypać tar-tym, żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Gotową potrawę posypaną zieloną pietruszką podawać z surówkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |