Potrawa: Kabaczki nadziewane mięsem z zająca i ryżem |
Składniki: Składniki: 1-1 2 kg kabaczków (3 szt.) 30 dag uduszonego mięsa z zająca >l2 szklanki ryżu i0 dag cebuli 5 dag tłuszczu sól pieprz bazylia szałwia ziele angielskie. Sos: 2 dag masła 1 dag męki pól szklanki śmietany 2 /łyżki koncentratu pomidorowe-go pól szklanki wywaru. |
Sposób przygotowania: Kabaczki umyć, osączyć, pokrajać na części długości 4 cm, wydrążyć pozostawiając dno, lekko posolić. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody (1 szklanka), dodać część tłuszczu, zagotować, przykryć i wstawić do drugiego garnka z gotującą się wodą. Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, obsmażyć na złoty kolor i zmielić razem z mięsem. Ugotowany ryż połączyć z mięsem, dodać tłuszcz ze smażenia cebuli, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, szałwią i zielem angielskim. Przy-gotowanym nadzieniem napełnić kabaczki trochę powyżej brzegów i ułożyć dość ścisło (nadzieniem do góry) w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i przyprawami. Przygotowanym sosem zalać kabaczki i wstawić do na-grzanego piekarnika na 20-25 minut. Potrawę podawać posypaną zieleniną, z dodatkiem ziemniaków, surówek, sałatek. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |