Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PIZZA Z PIECZENIĄ Z JELENIA
Składniki:
Składniki. Ciasto: 25 dag mąki
3 dag drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
woda
bułka tarta. Dodatki: 30-35 dag pieczeni z jelenia
5 dag cebuli
1 czerwona papryka lub parę cząstek papryki konserwowej
pół puszki zielonego groszku
2-3 pomidory świeże
pasteryzowane lub mrożone
20 dag żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
pieprz
oregano
sól
pieprz
natka zielonej pietrusz-ki
2 jajka
około 2 szklanek mleka lub śmie-tanki.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę podgrzać i przesiać do wygrzanej miski, drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, szczyptą cukru, paroma łyżkami letniej wody i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać osoloną letnią wodę i wyrobić ciasto (około 20 minut) o konsystencji ciasta pierogowego. Uformować kulę, położyć w misce, przykryć miskę ściereczką, wstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uformować w dłoniach lub rozwałkować wałkiem cienki placek, ułożyć na posmarowanej oliwą i obsypanej tartą bufką tortownicy, lekko podwinąć ciasto na brzeg formy. Mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, wy-mieszać ze zeszkloną na oliwie cebulą pokrajaną w drobną kostkę i całość położyć na ciasto posmarowane oliwą. Jajka rozbić w mleku lub śmietance, dodać przyprawy, sól, tarty ser, wymieszać i masą tą zalać mięso. Na wierzchu ułożyć krążki lub pasemka papryki, cząstki pomidorów, posypać zielonym groszkiem. Foremkę z przygotowaną pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w zależności od jej rozmiarów. Po upieczeniu natychmiast podawać do jedzenia.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"