Potrawa: BIGOS KAMPINGQWY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY |
Składniki: Składniki: 1 konserwa wolowa lub wieprzowa 1 kg słodkiej kapusty 2 cebule 15 dag kiełbasy zwyczajnej (lub innej) 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka przecieru pomidorowego lub 3-4 pomidory sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć zniszczone wierzchnie liście, następnie drobno pokrajać, włożyć do garnka, zalane 2 szklankami wrzącej wody, chwilę pogotować (bez przykrycia). Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, . tłuszcz; przecier pomidorowy (lub pokrajane pomidory), pokrojone mięso z konserwy' oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykry- . ciem około 30-40 minut. W trakcie duszenia potrawę mieszać, aby nie przypaliła się. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Potrawa ma tę zaletę, że lepiej smakuje w dniu następnym. Przechowywać w chłodnym miejscu. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |