Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WŁOSKIE SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO Z JELENIA
Składniki:
Składniki: 50 dag mięsa mielonego z je-lenia lub 25 dag mięsa z jelenia i 25 dag wieprzowiny
10 dag cebuli
f0 dag wędzonego boczku
i0-i5 dag pieczarek
sól
pieprz
bazylia
majeranek
szałwia
mięta
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić i uformować z niego małe kuleczki. Pieczarki oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody, pokrajać w plasterki. Cebulę obrać i pokrajać w cząstki. Boczek pokrajać w plasterki wielkością zbliżoną do pieczarek. Na patyczki szaszłykowi nakładać kolejno: kuleczki z mięsa, cząstki cebuli, plasterki pieczarek. Całość lekko oprószyć ziołami. W głębokiej patelni dobrze podgrzać tłuszcz, włożyć przygotowane szaszłyki i smażyć obracając szpadkami, aby szaszłyki równomiernie usmażyły się. Podawać z ryżem ugotowanym na syp-ko lub białym pieczywem z dodatkiem sezonowych sałatek i surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"