Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kurczak a la Neron
Składniki:
Składniki.' 2 kuropatwy (w oryginale kurczak)
pól cytryny
pęczek ziół: pietruszka
tymianek
bazylia i gałązką rozmarynu. 1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
50 g wina Wermut
kilka listków laurowych
1-2 łyżki koniaku lub spirytusu
pieprz
sól
wątróbka z kuropatw.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Do środka tuszek włożyć zioła i utartą skórkę z cytryny, po połówce ząbka czosnku i pokrajaną drobno wątróbkę. Kuropatwy natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, polać oliwą i wstawić do na-grzanego piekarnika na 10 minut. Następnie tuszki skropić wermutem, na wierzchu położyć gałązkę rozmarynu i dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Miękkie kuropatwy wyjąć, po-dzielić na porcje i ułożyć na gorącym półmisku wyłożonym listkami laurowymi, polać alkoholem i zapalić. Jako dodatek podać ziemniaki drążone, frytki, zieloną sałatę, cykorię.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"