Potrawa: Nie wiem popraw nazwę |
Składniki: 600 g jeleniego mięsa 200 g tłustego surowego boczku 1 bułka na-moczona w mleku 1 jajko sól pieprz 1 cebula pół łyżeczki tymianku 2 łyżki tartej bułki 1 szklanka mocnego rosołu 1 cytryna ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka kaparów 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia. |
Sposób przygotowania: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Mięso, boczek i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, jajko i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wyrobić masę, uformować klopsiki, obtoczyć w tartej bułce, smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. W rondelku zagrzać rosół, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek), gałkę muszkatołową. Zagotować pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym rosołem, dodać kapary, wymieszać. Włożyć usmażone klopsiki i chwilę razem dusić. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |