Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Nie wiem popraw nazwę
Składniki:
600 g jeleniego mięsa
200 g tłustego surowego boczku
1 bułka na-moczona w mleku
1 jajko
sól
pieprz
1 cebula
pół łyżeczki tymianku
2 łyżki tartej bułki
1 szklanka mocnego rosołu
1 cytryna
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka kaparów
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Mięso, boczek i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, jajko i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wyrobić masę, uformować klopsiki, obtoczyć w tartej bułce, smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. W rondelku zagrzać rosół, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek), gałkę muszkatołową. Zagotować pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym rosołem, dodać kapary, wymieszać. Włożyć usmażone klopsiki i chwilę razem dusić.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"