Potrawa: Szynka z warchlaka na gorąco |
Składniki: Szynka z warchlaka 50 g masła 1 łyżka soli 1 łyżeczka saletry. Marynata: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 3-4 listki laurowe po 1 łyżeczce estragonu i rozmarynu 4-5 goździków sok i otarta skórka z 1 cytryny. Sos: 50 g masła 1 łyżeczka mąki 1 wymoczony śledź sok z 1 cytryny 1 kieliszek wina po szczypcie cukru soli i pieprzu. |
Sposób przygotowania: Oczyszczoną, pozbawioną kości szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i saletrą, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Następnie przełożyć szynkę do garnka, wlać szklankę wody i marynatę, gotować 2,5-3 godzin. Gdy miękka, wyjąć, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem i wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. ' Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić szklanką przecedzonego wywaru, dodać sok z cytryny i drobno posiekanego śledzia, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, wlać białe wino, wymieszać, podgrzać. Szynkę pokroić w ukośne plastry. Podawać polaną przetartym przez sito sosem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |