Potrawa: KUROPATWY W SOSIE MADEROWYM |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 5 dag masła lub margaryny 50 g wina madery pół szklanki wywaru mąka sól |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Później kuropatwy podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, lekko oprószyć mąką i obrumienić z obydwu stron na maśle lub margarynie, całość przełożyć do rondla, podlać wywarem, do-dać maderę i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Nadmiernie wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem delikatnych surówek i sałatek, kompotem z brzoskwiń lub moreli. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |