Potrawa: KUROPATWY ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SEREM |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 30 dag pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu do smażenia parę łyżek wytrawnego białego wina 10 dag ostrego żółtego sera pół szklanki śmietany 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia. |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, posolić. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w plastry i podsmażyć na tłuszczu, odparować płyn, dodać pokrajaną w plastry cebulę, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć ciągle mieszając do lekkiego zrumienienia. Pieczarki i cebulę wyjąć. Mięso obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia pieczarek, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić około 20 minut pod przykryciem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, położyć porcje kuropatwy, obłożyć cebulą, pieczarkami i utartym żółtym serem, zalać śmietaną i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać z drążonymi lub młodymi ziemniakami, cykorią, zieloną sałatą. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |