Potrawa: Kuropatwy duszone sosie koperkowym |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 1 łyżka tłuszczu do smażenia (margaryna lub masło) sól 1 łyżka męki 1 szklanka wody. Sos: 1 łyżka masła pól szklanki śmie-tany 1 łyżka drobno pokrajanego koperku sól. |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, posolić i pozostawić na 1 godzinę. Porcje mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby wyparowany sos uzupełniać wodą. Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą, do-dać sos z pieczenia kuropatw, doprawić do smaku i gotować około 10 mi-nut. Przygotowanym sosem zalać mięso w rondlu, dodać śmietanę i ko-perek, zagotować. Podawać z drążonymi ziemniakami lub ziemniakami puree, mizerią sałatką z pomidorów lub papryką. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |