Potrawa: Kuropatwy duszone w czerwonym winie |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 10 dag cebuli 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 10 dag margaryny lub masła 1 łyżka mąki 1 czerstwa bułka parę łyżek wywaru mięsnego sól pieprz cytryna. |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, posolić, podzielić na połówki, obsmażyć na połowie tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać obraną, opłukaną i pokrajaną włoszczyznę i cebulę, wlać wywar i połowę wina, rondel szczelnie przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Miękkie kuropatwy wyjąć. Warzywa wyjąć również i zrumienić na pozostałym tłuszczu razem z pokrajaną w kostkę bułką, później rozetrzeć w moździerzu, dodać sos z duszenia kuropatw, pozostały wino, mąkę lek-ko zrumienioną i rozprowadzoną zimnym wywarem lub wodą i całość gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. Gęsty sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Do brytfanny wlać połowę sosu, położyć porcje kuropatwy, zalać pozostałym sosem i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny i zapiec. Potrawę podawać przybraną plasterkami cytryny z dodatkiem ziemniaków puree, mizerii, zielonej sałaty. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |