Potrawa: KUROPATWY Z NADZIENIEM GRZYBOWYM |
Składniki: Składniki:2 kuropatwy 10 dag słoniny 5 dag ' tłuszczu sól pieprz - Nadzienie:1 czerstwa bulka pól szklanki mleka 3 dag masła 1 łyżka tartej bufki 15 dag pieczarek 5 dag cebuli sól pieprz. Kuropatwy oskubać z piór wypatroszyć umyć osączyć z wody powycierać ściereczką natrzeć solą pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. |
Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie: oczyszczone i umyte grzyby pokrajać w paski, obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę i udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dokładnie rozetrzeć, następnie dokładnie wyrobić z uduszonymi grzybami (dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby nadzienie było o konsystencji półgęstego ciasta), doprawić do smaku solą i pieprzem. Kuropatwy napełnić nadzieniem do około 3/4 jamy brzusznej, spiąć wykałaczka-mi lub zaszyć nitką. Kuropatwy obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i po-lać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę z kuropatw, aby się ładnie zarumieniły. Miękkie tuszki wyjąć zdjąć nici lub wykałaczki, podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa. Podawać polane powstałym sosem, z frytka-mi, ryżem, zieloną sałatą, mizerią, surówkami z cykorii, jasnymi kompotami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |