Potrawa: KUROPATWY PO HISZPAŃSKU |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy IS dag cebuli 4 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól pieprz estragon. |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Następnie natrzeć je pieprzem, posolić i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Na dno żaroodpornego naczynia wlać ocet i oliwę, włożyć obraną i pokrajaną w grubą kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, rozdrobnione liście laurowe, posypać niewielką ilością estragonu, dodać 2 łyżki przegotowanej wody. Na cebulę z przyprawa-mi położyć kuropatwy, naczynie przy-kryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a cebula nabierze złocistego koloru. Upieczone kuropatwy wyjąć, podzielić na połowę (wzdłuż kręgosłupa). Podawać z dodatkiem uduszonej cebuli (tej, z którą dusiły się kuropatwy), ziemniaków (mogą być frytki) i borówkami smażonymi, zieloną sałatą. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |