Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W ŚMIETANIE PO ROSYJSKU |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 1-2 dag mąki 5 dag masła 1 łyżka koniaku 100 ml śmietany 3 dag rodzynków 1l2 szklanki wywaru sól pieprz zielona pietruszka. |
Sposób przygotowania: Oskubane, wypatroszone, umyte i osączone z wody kuropatwy przeciąć wzdłuż kręgosłupa, lekko spłaszczyć, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godz. Później połówki kuropatw obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor i całość przełożyć do rondla i dodać: koniak, wywar, umyte rodzynki, śmietanę i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełnić wywarem lub przegotowaną wodą. Miękkie kuropatwy podawać z makaronem domowym, ziemniaka-mi, z dodatkiem cykorii, zielonej sałaty, borówek. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |