Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE II
Składniki:
2 kuropatwy
10 dog słoniny
sól
2 łyżki tłuszczu
4 jagody jałowca
1l2 szklanki wody
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć paskami tłuszczu i piec 30 minut w średnio gorącym piekarniku (180 C). Podpieczone kuropatwy przekroić na połówki, przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać jałowiec, wlać wodę i dusić na słabym ogniu. Bezpośrednio przed podaniem dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"