Potrawa: KUROPATWY DUSZONE II |
Składniki: 2 kuropatwy 10 dog słoniny sól 2 łyżki tłuszczu 4 jagody jałowca 1l2 szklanki wody 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny. |
Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć paskami tłuszczu i piec 30 minut w średnio gorącym piekarniku (180 C). Podpieczone kuropatwy przekroić na połówki, przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać jałowiec, wlać wodę i dusić na słabym ogniu. Bezpośrednio przed podaniem dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |