Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: FILETY Z COMBRA Z BRZOSKWINIAMI PO AMERYKAŃSKU
Składniki:
Składniki: 50 dag skruszałego mięsa z combra młodego zająca
100 ml oleju słonecznikowego
4-5 brzoskwiń z kompotu
mąka
słodka papryka w proszku
3 dag masła
sól
cukier puder
masło.
Sposób przygotowania:
Tak mówi jedno z przysłów polskich o zającach. Prawda jest taka, że nadal jako udane polowanie uważa się takie, z którego wraca się z jednym przynajmniej zającem. Dla smakoszy jest on zawsze łakomym kąskiem. Mięso natrzeć oliwą, zwinąć ściśle w papier pergaminowy i wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Następnie z mięsa wykroić filety, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i cukrem (przyjmując proporcję 2 części soli 1 część cukru), lekko oprószyć mąką i szybko obsmażyć z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. W naczyniu ogniotrwałym ułożyć filety jeden obok drugiego, na każdym położyć pokrajaną w plasterki brzoskwinię, na wierzchu kawałek masła, lekko oprószyć papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Miękkie filety podawać z frytkami i zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"