Potrawa: ZAJĄC SMAŻONY PO MAZURSKU |
Składniki: Składniki: comber i udka z młodego zająca f 00 ml oleju sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz 200 g doprawionego majonezu cytryna. Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, oddzielić od kości, podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą roztartą z 2 ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem, pozostawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1 minutę, wówczas mięso będzie soczyste. Pozostały 1 ząbek czosnku dokładnie rozetrzeć i dodać majonezu. Usmażone porcje mięsa podawać przybrane plasterkami cytryny i listkami sałaty. z dodatkiem frytek, kalafiora, sałatki z buraczków lub czerwonej kapusty. Majonez podać oddzielnie |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |