Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC SMAŻONY PO MAZURSKU
Składniki:
Składniki: comber i udka z młodego zająca
f 00 ml oleju sojowego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
200 g doprawionego majonezu
cytryna. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, oddzielić od kości, podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą roztartą z 2 ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem, pozostawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1 minutę, wówczas mięso będzie soczyste. Pozostały 1 ząbek czosnku dokładnie rozetrzeć i dodać majonezu. Usmażone porcje mięsa podawać przybrane plasterkami cytryny i listkami sałaty. z dodatkiem frytek, kalafiora, sałatki z buraczków lub czerwonej kapusty. Majonez podać oddzielnie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"