Potrawa: Gulasz z zająca (z grzybami) |
Składniki: Comber i udka z 1 zająca 10 dag cebuli. 1-2 dag mąki 20 dag wędzonego boczku lub 10 dag wędzonej słoniny 1-2 ząbki czosnku 20 dag świeżych grzybów 2-3 dag suszonych śliwek 1/4 I gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz (można do-dać jałowiec) papryka w proszku. Zalewa octowa: 300 ml wody 100 ml octu dag cebuli liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Mięso umyć, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą octową, naczynie przykryć i wstawić na 1-2 dni do chłodnego miejsca (do +7 C). Po wyjęciu z zalewy, mięso oddzielić od kości. pokrajać w kostkę. Boczek pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i lekko podsmażyć (zeszklić) włożyć mięso, podsmażyć ponownie (można nie podsmażać tych składników, tylko rozdrobnione włożyć do rondla i dusić, ale potrawa traci na aromacie i smaku). Grzyby i suszone śliwki umyć, pokrajać w paski. Do rondla włożyć podsmażone mięso z boczkiem, cebulą i czosnkiem, grzyby. śliwki, wlać wodę (wody tyle aby całość przykryła) i dusić, podlewając w razie potrzeby wodą. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w grube plastry lub ósemki i dodać do prawie miękkiego mięsa, posolić, do-dać przyprawy. Rondel lekko wstrząsnąć, aby sos oblał ziemniaki i dalej dusić na małym ogniu. Mąkę rozprowadzić śmietaną i dodać do. prawie gotowej potrawy. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu (potrawa lubi się przypalać). Gulasz podawać bardzo gorący z pieczywem. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |