Potrawa: ZAJĄCKLASZTORNY |
Składniki: Składniki: comber i uda z 1 zająca 8 dag słoniny sól pieprz ziołowa przyprawa myśliwska 1 łyżka mąki tłuszcz woda 2 duże cebule 15 dag pieczarek 314 szklanki śmietany wątróbka z zająca 5 dag wędzonej szynki. Marynata: 112 I wody 2 duże liście laurowe po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 112 selera 113 szklanki octu (10%). |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso ułożyć w garnku, zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi plastrami słoniny, posypać solą, przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, wlać trochę wody i dusić do miękkości. Cebule obrać, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić razem z cebulami na paseczki, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną i zmieloną wątróbką oraz pokrojoną w paseczki szynką, doprawić do smaku. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami i buraczkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |