Potrawa: ZAJĄC PO ADWOKACKU |
Składniki: Składniki: comber i uda z 1 zająca 8 dag słoniny mąka sól pieprz ziołowa przyprawa myśliwska tłuszcz woda 20 dag pieczarek 20 dag wędzonej szynki 5 dag ostrego żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki 1 kieliszek do wina koniaku. . Marynata: 112 ! wody 2 duże liście laurowe po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 cebula 1 marchew i pietruszka 112 selera 113 szklanki octu (10%). |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać mąką, solą, pieprzem i przyprawą myśliwską, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Miękkie mięso wyjąć, comber pokroić ukośnie na porcje, a uda ze-mleć razem z szynką, wymieszać z pieczarka-mi, startym serem, posiekaną natką pietruszki, koniakiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować gałki, ułożyć je na ogniotrwałym półmisku, obłożyć mięsem z combra, polać sosem z duszenia, włożyć na chwilę do ciepłego piekarnika (150°C). Podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub papryki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |