Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC DUSZONY W WINIE
Składniki:
Składniki: comber i uda z 1 zająca
15 dag wędzonego boczku
3 średnie cebule
2 Łyżki tartej bułki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól
1/8 litra marynaty
1/8 I wody
1/4 1 czerwonego wytrawnego wina. Marynata: 2 szklanki wody
2 duże cebule
1 liść laurowy
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka jagód jałowca
1 szklanka octu (10°l).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: zagotować wodę z pokrojonymi w plastry cebulami, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, jagodami jałowca, ostudzić, połączyć z octem. Mięso ułożyć w emaliowanym garnku lub kamiennej misce, zalać zimną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni, codziennie obracając. Wyjęte z marynaty mięso umyć i porąbać na kawałki, licząc po 2 na osobę (marynaty nie wylewać). Boczek pokroić na cienkie plasterki, połową plasterków wyłożyć dno szerokiego, płaskiego rondla, włożyć kawałki mięsa, posypać obranymi i pokrojonymi w talarki cebulami, posypać tartą bułką wymieszaną z papryką, dodać sól i przykryć pozostałymi plasterkami boczku. Zalać 1/8 I marynaty, 1/8 I wody, 1/4 I wina, szczelnie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika (200°C), potem ogień zmniejszyć do 150°C i dusić pod szczelnym przykryciem około 2 1/2 godziny aż do miękkości. Podawać w tym samym rondlu, co się dusiło, z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"