Potrawa: Żeberka duszone z kwaszonymi ogórkami |
Składniki: Składniki: 70-80 dag żeberek z dzika 6 dag smalcu 10 dag kwaszonych ogórków t 5 dag cebuli 2 dag mąki sól pieprz i majeranek. |
Sposób przygotowania: Dobrze skruszałe żeberka umyć, podzielić na porcje, posolić, oprószyć mąką i obrumienić na dobrze rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w kostkę, a następnie całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić prze-gotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie. dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę kwaszone ogórki (w razie potrzeby sos można zagęścić dodatkowo zasmażką), doprawić do smaku solą, pieprzem i. majerankiem, chwilę pogotować, Podawać z ziemniakami na sypko lub tylko z pieczywem. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |