Potrawa: Comber jeleni ze śmietaną |
Składniki: 2 kg combra 300 g słoniny 15-20 ziarenek jałowca 1 szklanka gęstej Ż- kwaśnej śmietany 100 g masła sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny k 1 łyżeczka mąki 2 szklanki mleka. |
Sposób przygotowania: Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do garnka, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu z mleka osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. sól, Dno brytfanny wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, na niej ułożyć comber, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania złocistego koloru słoniny. Wówczas polać stopionym masłem i często skrapiając wodą piec ok. 1,5 godziny. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia podlać śmietaną wymieszaną z mąką. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |