Potrawa: Comber jeleni na zimno |
Składniki: 2 kg combra 150 g słoniny 1 łyżka masła sól. Marynata: pół szklanki czerwonego wina sok i otarta skórka z 1 cytryny 2 goździki ćwierć łyżeczki imbiru 2 listki laurowe 6-8 ziarenek pieprzu pół łyżeczki estragonu szczypta cukru. |
Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 5-6 dni w chłodne miejsce, często przewracać. Wyjęty z marynaty comber opłukać, osuszyć na ściereczce, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, upiec na rożnie lub w piecyku, sta- często polewając stopionym masłem i skrapiając marynatą. Podawać na zimno z borówkami lub zimnymi sosami. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |